Brainfood & Inspiritheek

Misschien was ik in een vorig leven wel een hunter/gatherer. Ik hou van het zoeken naar info en deze verzamelen, zodat ik ze met anderen kan delen.

Daarom hier een verzameling van interessante links, inspiratiebronnen en andere brainbites en actiesnacks voor ludagogen, spelitecten en andere creabouters.
Deze lijst is in constante opbouw en momenteel, bij gebrek aan hokjes, zonder onderverdeling:

Alan Watts – Watts inspirerende video over What if money didn’t matter doet me erg denken aan wat mijn vader ooit zei: “Toen ik begon [met FroeFroe] zeiden ze me, Marc, nu moet je kiezen. Of je begint te werken, of je gaat geld verdienen”. Daarom dat ik me nu constant probeer af te vragen als ik voor een keuze sta: “What if money didn’t matter, what would you do?”.

Arnoud Raskin – Ik voel me erg verbonden met Arnoud. Hij wou vroeger net als ik uitvinder worden. Hij heeft als afstudeerproject Mobile Schools uit de grond gestampt, om weerbaarheid van straatkinderen te verhogen. Geen grote top-down plannen vanuit Westers oogpunt, maar zeer nauw verbonden met de kinderen ter plaatse en met sterke bewondering, erkenning en waardering voor hun talenten en krachten. Hun Straatwijsheid. Om zijn eigen predikaat van eigen vis te vangen, en niet te vragen, richtte hij Streetwize op. Een profit-bedrijf om zijn Mobile Schools zowel van financiële, maar ook van inhoudelijke input te voorzien.

Austin Kleon – Austin is een schrijver die tekent. Hij is onder andere auteur van het geweldige boek Steal Like an Artist en Show Your Work (momenteel naar mij op weg)

COCD vzw – Het Centrum voor Ontwikkeling van Creatief Denken. Ze onwikkelden onder andere de COCD-box als brainstorm-tool om niet enkel de makkelijk uitvoerbare, of gewoon originele ideeën te kiezen. Ook hebben ze zwarte kaarten met brainstorm-regels, die je kan geven als een van je brainstormpartners deze breekt.

Dan Pink – Dan Pink is onder andere auteur van ‘Drive: the surprising truth about what motivates us‘. Hij heeft het over interne en externe factoren en hoe zij een rol spelen. De RSA maakte een geweldige animatie van en deel van zijn speech. Ik ben enorme fan van de animaties die de RSA maakt op basis van toespraken, videoconferenties, etc.

David Lynch, door mij vooral gekend van series en films waar je een beetje door in de war komt, zoals Twin Peaks en Mulholland Drive… In dit korte interview omschrijft hij een prachtige metafoor over hoe ideeën tot stand komen.

D4E1 – design for (every)one is een project aan HoWest dat mensen met een vraag voor een hulpmiddel, industrieel ontwerpers en ergotherapeuten samenbrengt in een co-creatief proces. Via hen leerde ik ook innowiz kennen en raakte ik nog meer overtuigd van de waarde van Design Thinking for Educators (in de brede zin)

Creashock – Dirk De Boe, creatieveling en onderwijziger. Met ook een groot aantal crealinks en creavideos!

DIYdays – Wereldwijde events waar mensen samenkomen om te leren, te doen, te delen (naslagen te vinden learndoshare.net).

Gamestorming – Deze online database van innovatiespellen leerde ik kennen via het gelijknamige boek van Gray, Brown en Macanufo. Ondertussen is er ook een app voor iOS.

Hugh MacLeod – Een grafisch ontwerper die op business-cards tekent en ooit als blogger begon om uit te groeien tot eigenaar van een eigen marketing- en creativiteitsbedrijf. Zijn eerste tip: ‘Ignore Everybody‘.

Ideakillers & Ideaboosters – Het COCD maakte posters met een aantal dooddoeners voor innovatie en creativiteit. Dirk De Boe dacht dit om en zette er zijn ideeënmotoren tegenover.

John Cleese on Creativity – Een video van ongeveer 30 minuten waarin John een aantal lightbulb-mopjes vertelt en terloops ook nog iets zinnigs over creativiteit en incubatie vertelt. Check ook zeker de clip van zijn passage op het World Creativity Forum.

Sir Ken Robinson – De eerste keer werd Ken Robinson’s beroemde TED ‘Do Schools Kill Creativity‘ mij getoond in kader van ‘een goede presentatie zonder visuals’. Mij sprak vooral de inhoud aan en sindsdien verslond ik ‘Het Element‘, ‘Out of our minds‘ en ‘Vind je Element‘. Ondertussen maakte de RSA gelukkig een stukje mèt visuals. Ondertussen zijn er follow-ups uit 2010 en 2013. Een van zijn meest inspirerende speeches vind ik nog steeds die op UCLA. Yes, I’ll admit… I’m a fanboy.

Keri Smith – Auteur van verschillende boeken en andere kunstwerken waar je vaak zelf nog wat werk (lees: plezier) aan hebt. Haar Wreck this journal is ondertussen legendarisch. Bekijk zeker ook haar inspiratieposter (downloaden en printen!), apps (iOS & android) en postkaarten. Ik volg haar volledig in het geloof dat ‘everything is connected’.

Kessels & Smit: the learning company – Ik leerde Kessels & Smit kennen via Luk Dewulf zijn boek ‘Ik kies voor mijn talent‘. Naast het rijke en krachtige talentkader vond ik bij K&S ook een rijkdom aan informatie rond waarderend onderzoeken (Appreciative Inquiry) en werkvormen om hiermee aan de slag te gaan.

Lance Weiler – Lance is een designer, verteller, artiest, leermeester, … En drijvende kracht achter de open source DIYdays waar er op basis van verschillende media aan de slag gegaan wordt met maatschappelijke thema’s.

Makey Makey – Een uitvinders-kit voor iedereen (en voor wie graag muziek maakt met bananen of Pac Man speelt door op appels en peren te drukken)

The Marshmallow Challenge – Leuke uitdaging om te doen met het team, om creativiteit te stimuleren en om bewust te worden van diversiteit aan leer- en denkstijlen binnen de groep.

OmdenkenBerthold Gunster, theatermaker plaatst omdenken tegenover vastdenken. “Als de wind waait bouwen sommigen windschermen, anderen bouwen windmolens.” Het gaat om de realiteit te accepteren zoals ze is en daarin kansen te zien. Ondertussen een hele reeks aan boeken, spellen en theatershows. Ook Ja-maar is een van hun handelsmerken.

OpenIDEOIDEO is het legendarische Designbedrijf van de Kelley Broers. Wat mij hierin vooral aantrekt is hun Human Centered Design-aanpak (HCD Toolkit). OpenIDEO biedt mensen dan weer een platform om in interactie en co-creatie te gaan.

Steve Jobs’ Commencement Speech at Stanford – Fast-Forward door de inleiding en luister naar een inspirerende toespraak over innovatie en je eigen grenzen verleggen. Doe desnoods even je ogen dicht als je geen fan bent van Jobs.

Steven Johnson – Where do good ideas come from. Een visuele uitwerking van Steven Johnson’s antwoord op de vraag waar of beter hoe ideeën ontstaan. Ik ben enorme fan van de animaties die de RSA maakt op basis van toespraken, videoconferenties, etc. Zie ook de link naar John Cleese, waar hij onder andere spreekt over waar zijn ideeën vandaan komen. En David Lynch over waar ideeën vandaan komen.

Universal Design for Learning – Ik kwam in eerste instantie in aanraking met UDL via het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs, toen nog in haar kinderschoenen. Universal Design of Design for All is een ontwerpbenadering vanuit de architectuur waarbij er proactief rekening gehouden wordt met diversiteit al vanaf het begin van het ontwerpproces (les/materiaal bij UDL, infrastructuur bij UD). UD biedt een interessant kader en enkele handige richtlijnen in de vorm van principes. De website van het SIHO biedt bovendien een schat aan online tools en ondertussen zelfs een online cursus.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: