Faciliteren bij de Ambrassade

De Ambrassade

Donderdag was ik te gast op De Ambrassade, het bureau voor jonge zaken. Een organisatie die zich inzet voor de positie van kinderen en jongeren.

Een van mijn collega-studenten uit het postgraduaat Creativiteit en Innovatie had me gevraagd om daar een brainstorm te komen faciliteren. Deze zou gaan rond een nieuwe invulling van een project dat ze al een aantal keren hadden opgezet.

Foto genomen in York, oktober 2011

York, oktober 2011

De bestaande patronen en verwachtingen doorbreken zou dus niet eenvoudig worden. Ze stak de hand in eigen boezem, en gaf toe dat zij misschien nog wel de meest conservatieve van de groep zou zijn… Gelukkig gaf dit me wat goede moed, want als een van mijn collega-creativisten de conservatiefste van de hoop zou zijn, dan moest het wel lukken.

Alleen, waar zou ik de tijd vinden? Ik had gelukkig nog recht op een dag recup, maar vrijdag was het ook Workshop-festival van het COCD waar ik graag naartoe wou gaan. En dat zou mijn agenda doen ontploffen… Mijn dagen de laatste weken zien er immers als volgt uit:

Long Day - Gapingvoid

Long Day – Gapingvoid

Ik stond dus voor de keuze, ofwel mij inschrijven bij COCD en me een dag laten inspireren, ofwel kiezen voor ‘learning by doing’. Ik koos voor het laatste. Kwestie van de kansen om ervaring op te doen aan te grijpen. Ik had immers nog nooit een volledig brainstormproces volledig zelf uitgewerkt en begeleid.

Loesje

Loesje

Aan de slag dus met de voorbereiding! Onlangs zei iemand me dat ze zich wil verdiepen in portretfotografie. Ze vindt dit leuk en belangrijk. Niet veel later was ik er ook bij toen ze complimenten kreeg over foto’s die ze al gemaakt had. Ik ben nu zelf geen held in het aanvaarden van positieve feedback, maar dat maakt dat je ook makkelijk herkent wanneer anderen het hier moeilijk mee hebben. Ik zei haar dat ze ervoor moest gaan, en we sloten een deal. Als zij zich zou verdiepen in fotografie, dan zou ik me ook ergens in verdiepen… Ik loop zelf al heel lang met de goesting en de behoefte om mijn schets, teken en visualisatie-skills te verbeteren. Dus we beloofden elkaar, pinky-swear-gewijs, ervoor te gaan.

Vanaf nu zit er dus een klein schetsboekje in m’n rugzak en een stiftje en probeer ik mijn voorbereidingen en werk meer te visualiseren. Ik ben nog op zoek naar een goeie cursus. Voorlopig behelp ik me met de boeken van Dan Roam, Sunni Brown, David Sibbet & Martin Sykes.

2014-05-21 20.42.21

De voorbereiding:

2014-05-21 20.46.58

Opbouw:
– Opwarmer
– Inleiding met het waarom van een creatieve brainstorm, spelregels en de creadox
– Vraagstelling: toelichtingen door de Ambrassade
– Herformulering
– Ideeëngeneratie
– Ideeënselectie
– Afronding

2014-05-25 21.30.27

Dit alles werd uiteindelijk een sessie van ongeveer 3u. Wat net te kort bleek om nog de ideeënfiche in te vullen, maar wel ruimte liet om het favoriete idee van de deelnemers plenair te bespreken.

Persoonlijk was ik erg blij dat een idee met 5 gele stemmen en 1 rode van de 6 deelnemers (aan de selectie) eruit kwam als het idee waar iedereen wel warm van werd. Opvallend wel hoe belangrijk het is om de deelnemers ook in deze fase weer voor ja-maren te behoeden en uit te dagen om mogelijkheden en kansen te zien.
Volgende keer neem ik een ‘idea accelerator’-poster van COCD mee, naast de zwarte kaarten, om de positieve focus extra te stimuleren.

COCD - Idea Boosters

Voor mij was het grootste leerpunt de opbouw. Zoals gezegd was dit de eerste volledige ‘Osborn/COCD’-brainstorm die ik faciliteerde. De opbouw van divergentie-technieken, wanneer plenair, individueel, paars- of triogewijs werken, …, alsook Klimmen versus Zweven, en uiteraard timing zijn zeker nog werkpunten.
Wat ik ook een grote uitdaging vond was van de verschillende herformuleringen tot een nieuwe startvraag komen.

Whet Went Well: de inleiding en opwarmer. Alsook het flexibel inspelen op de noden en vragen vanuit de groep.

Nu hoop ik dat de Ambrassade verder kan. En dat ze durven en kunnen doorgaan in hun gekozen idee. Ook al zal het niet vanzelfsprekend worden… Het heeft het potentieel om een fantastische good practice te worden in jongerenparticipatie.

Great Ideas - Gapingvoid

Great Ideas – Gapingvoid

Ohja, Seth Godin heeft een nieuw boek uit!
– Wat Toon, ben je daar nu weer met een nieuw boek?
Wel, euhm, ja… Maar ik heb het (nog) niet in huis. Daarbij het heeft illustraties van Hugh MacLeod, wiens tekeningen ik ook in deze post gebruik! Dus zeker de moeite, en de onder-ondertitel is trouwens ‘An ABC for Grownups

Advertisements

About Toon Maillard

Social enthousiast inspired by creativity, learning , LEGO, co-creation, storytelling, design, innovation & talent

Posted on 25/05/2014, in Creativity, facilitation, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: