Die Maandagochtend bij Garage Konekt

Dream Big

It always seems impossible until it’s done.
– Nelson Mandela

Soms is het nodig om groots te dromen. Visie heet dat dan. Als je naar de foto hierboven kijkt denk je waarschijnlijk meteen: “dakantonie!?…” (spreek uit: onmogelijk!?) Uitroeptekens en vraagtekens zijn toe te voegen naar mate de eigen staat van verontwaardiging of verwondering. Voor wie wat verder durft kijken zal het echter meteen duidelijk zijn, en al snel wordt besloten: photoshop (of een gevorderde paint-gebruiker). Uitgangspunt is echter dat verbeelding belangrijker is dan kennis, dus ik daag de gewaardeerde lezer uit zijn of haar verbeelding te gebruiken en te bedenken wat er nog aan de hand kan zijn.

Verbeelding is naar mijn bescheiden mening immers een van die zaken die de mens uniek maakt, dat we ons zaken kunnen voorstellen, niet zoals ze zijn, maar zoals ze zouden kunnen zijn. Ook al gaan we tegen alle logica in. Een mooi voorbeeld van enkele projecten waar verbeelding zeker mee aan de basis lag is te vinden op 7ideas.net. Marc Heleven verzamelde in een slideshow 15 projecten die (aan het begin misschien) onmogelijk leken. Ook fijn om Theo Jansen zijn indrukwekkende Strandbeest terug te zien. Doet me eraan denken dat ik een mini in huis moet halen.

Nu wat heeft dit alles te maken met Garages en maandagochtenden bij Konekt? Wel als je ‘s Ochtends toekomt op je werk en je ziet dit:
2014-05-12 08.58.04

Op de achtergrond, nuja, eerder voorgrond, weerklinkt luide tuningmuziek en overal liggen autovelgen, afgerukte portieren, batterijen, een krik, iets dat moet doorgaan voor een joint de culasse (‘koppakking’ voor de taalpuriteinen), en de baas vind je zoals in elke goede garage achterin:
2014-05-12 08.59.32

Wat staat er vandaag op de werklijst? Missie en visie van Garage Konekt.
Roger en Ruddy begeleiden ons doorheen het proces. Maken er voor de duidelijkheid een tekeningetje bij en schenken, voor de gezelligheid, wat afgedraaide motorolie in het rond.

Starten doen we met een overzicht van het voorbije jaar. Wat is er nu allemaal gebeurd sinds het ontstaan van Konekt en VONX.
Ik had gisteren nog het genoegen om ‘Konekt’ nog eens uit te leggen aan een niet-ingewijde. KONEKT – VONX – PLatoform-K – LetsCo! – MIEX – Konekted Services, … Gelukig hebben we daarvoor een animatiefilmpje:

Het was dus een goede voorbereiding om dit overzicht nog eens te overlopen op maandag en daarbij om van alle medewerkers nog eens input te vragen wat we allemaal al bereikt hadden het afgelopen jaar. Dit bleek heel wat. Wat meteen voor een positieve groepsdynamiek zorgde.

Vervolgens gingen we per twee aan de slag met onze individuele keuring. 7 onderdelen van de wagen werden nagekeken bij ieder persoon. Eén vertelde, de ander nam verslag.
Wat geeft je een comfortabel gevoel in de Konektzetel? Wat laadt jouw batterij op? Waar kijk je naar uit over de motorkap? Maar evengoed: neem de zuurtegraadmeter en waar krijg je het zuur van? Wat heb je gemist in de achteruitkijkspiegel het voorbije jaar? En waar zou je meer ondersteuning of opkrikking kunnen gebruiken? Ook die zaken werden niet vergeten. Tot slot kwam nog ieders joint de culasse, of wat was het nu ook weer… En hoe anderen daar rekening mee kunnen houden.

Allemaal in good fun, zo uitwisselen over persoonlijke zaken, gebruik makend van metaforen, maar dan toch een spannend momentje: plenaire uitwisseling.
Juist door de metafoor en de sfeer die van de ochtend af al opgebouwd was ging dit uitermate vlot, was het relatief veilig om te delen en werden er zaken gezegd die anders redelijk zwaar zouden kunnen liggen.

Na de pistolet over de middag reden we weg van het persoonlijk aspect en gingen we naar organisatieniveau kijken. Ieder individueel maakte een oplijsting van ‘AS IS’ behouden, ‘AS IS’ bannen en ‘TO BE’ bereiken. Waarna deze in groepjes samengevat werden en opnieuw plenair teruggekoppeld. Tenminste na eens goed met een moersleutel op de ‘te bannen’ puntjes geklopt te hebben.

Interessant hierbij is dat wat voor sommigen onder behouden valt, voor anderen een blijvend werkpunt is, of zelfs nog helemaal te bereiken. Interessant ook om te horen en te zien dat er gedragenheid is (gelukkig maar) en dat voor iedereen de zaken erg herkenbaar zijn. Iets wat opnieuw voor een erg positieve vibe zorgde. Ikzelf heb erg veel geleerd uit de dag rond procesbegeleiding, sfeer creëren, en ook organisatieontwikkeling. Met dank aan Roger en Ruddy daarvoor trouwens.

Als laatste voor het afsluitend pintje werd ons gevraagd om nog even rond een flap na te denken rond de typische beleidsplanningsvragen naar Visie, Missie, Waarden en Identiteit. U waarschijnlijk ook gekend uit de piramide met logische niveaus van onze goede vrienden Dilts en Bateson:
Logische niveaus van Dilts en Bateson
Vier groepjes van ongeveer 5 personen, telkens een minuutje of vijf, met voorzitter en secretaris om dit proces te stroomlijnen. De groepjes wisselden ook telkens tussen de flappen door.

Om nog kort te evalueren, ontbrak het ons aan applausmeter. Daarom allemaal het busje in, om de wiebelmeter in gang te zetten. Zoals we dag begonnen waren met de autospeakers volledig open, strakke beats knallend.

Naast een inhoudelijk sterke dag en mooie ‘oogst’ voor Roger en Ruddy, was het proces ook zeer interessant om te volgen. Een goede inkleding en sfeeropbouw, alsook logische en goede afwisseling tussen individueel, in duo en in groep uitwisselen. Telkens met ook terugkoppeling. Bij het Behouden-Bannen-Bereiken merkte ik nog groot verschil in de samenvattingen door de groepen. Waar de ene zeer goed geïntegreerd had wat er op de individuele briefjes stond, had de andere eerder geturfd hoeveel iets terugkwam en de derde groep was van soms erg concrete zaken, iets te abstract gegaan en had wat inhoud verloren. Dit abstracte werd wel opgevangen door nadien nog concreet aan de slag te gaan met de vragen uit de piramide van Dilts. Dus ook hier goede afwisseling tussen algemeen, abstract en concreet. Iets wat ik persoonlijk nog steeds een moeilijk evenwicht vind bij het werken rond missie en visie.

Een interessante dag dus, de kracht van humor en verbeelding binnen een serieus proces werd hiermee voor mij nog maar eens bevestigd. Zo komt dat onmogelijke, namelijk een organisatie als Konekt stroomlijnen (met – momenteel – VONX, Platform-K, MIEX, LetsCo! en Konekted Services) weer wat dichterbij.
Ik dank nogmaals mijn twee coördinatoren voor dit uit te werken. Nadat de garage wat opgekuist was, konden we allen weer geïnspireerd naar huis rijden:
Musclecar

Teaser of things to come:
2014-05-13 12.36.51

Advertisements

About Toon Maillard

Social enthousiast inspired by creativity, learning , LEGO, co-creation, storytelling, design, innovation & talent

Posted on 14/05/2014, in Innovatie, Innovation, Organisatieontwikkeling, Procesbegeleiding, Talent, Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: