Over Marshmallows en Values bij Ja!Wadden 1/2

Krabben vangen, duinspringen, wadlopen, vliegeren, bosspelen, fietsen, zwemmen,… Op het waddeneiland Ameland kan het allemaal! Al jarenlang heeft onze Boechoutse vereniging een sterke band met de Waddeneilanden. Geloof ons, wie één keer is meegeweest, is er niet meer weg te slaan.
In de zomer organiseren we vier vakantiekampen voor kinderen & tieners plus een familie- & leidingperiode op ons favoriete eiland. – Ja!Wadden vzw

VentjeFacebook

Ieder jaar na de speelreizen doen we een evaluatie met onze animatoren en hoofdanimatoren. En ieder jaar krijgen we dezelfde vragen voor extra leidingvorming: begeleidershouding, omgaan met moeilijke situaties tussen kinderen onderling, leiding onderling en kinderen-leiding, … Communicatie in team en stijlen van leiderschap zijn ook vaak weerkerende elementen.

Ook zijn er ieder jaar verzuchtingen over moeilijke situaties met en tussen kinderen; over hoe straffen en belonen; over hoe situaties op kamp waar we als vrijwilliger niet goed op voorbereid zijn en die ons het leven lastig maken; … Zou het niet eenvoudiger zijn om ons doelpubliek wat strikter af te bakenen en wat strenger te zijn in onze selectie van deelnemers?

Dat laatste geeft botsingen met een voorzitter die ervoor wil staan dat iedereen mee op kamp kan, die moeilijke situaties of onverwachte wendingen op kamp een uitdaging vindt, en het vooral belangrijk vindt dat alle kinderen, ongeacht hun bagage, zich goed en veilig kunnen voelen op onze speelreizen. Een visie die af en toe toch eens afgetoetst moet worden bij de nieuwe en meer ervaren mensen.

De vraag komt dan ook naar een vorming rond deze elementen.
Wanneer? Op het leidingweekend. Het thema is Bekende Vlamingen!
De werkgroep heeft hiervoor ongeveer 2 uur in de planning voorzien… Allez ja, als het een half uurtje uitloopt is het wel ok he…
Dus dan wordt de vraag plots, hoe stop iets waarmee je gemakkelijk een driedaagse kan vullen in een vorming van 2u30?

BV-Leidingweekend Ja!Wadden 2014

Achtergrondinfo rond vzw Ja!Wadden

Ja!Wadden is een vereniging met een rijk verleden.
Ooit begonnen als uitloper van Kring12, 13 en 14, en snel geëvolueerd naar een pluralistische groep jonge (en iets oudere) mensen die in het Boechoutse op hun hoogtepunt 14 jeugdateliers, een krantje, vlooienmarkt en voetbaltornooi organiseerden. In de zomer ging deze groep op kamp. Eerst een keertje naar Oostenrijk, maar skiën in de zomer bleek toch niet zo evident… Toevallig kende een van de leden ‘nen koeienboer’ op het Nederlandse Waddeneiland Terschelling en zo geschiedde het dat ik op mijn 7 jaar mijn eerste zomervakantie deed met vzw De Kring, later vzw Terschellingerkring, later vzw Terschelling, ondertussen dus vzw Ja!Wadden. Deze stijlbreuk in naam hing samen met een verhuis van eiland (van Terschelling naar Ameland).

Al meer dan 40 jaar zomerkampen dus. Jaarlijks proberen we op 2 maand tijd ongeveer 250 kinderen de tijd van hun leven te geven op de Waddeneilanden. Een hele trip van België tot in het noorden van Nederland, maar met haar kilometers fietspad, uitgestrekte duinen en bossen, polders en stranden. Twee zeeën, twee molens en een vuurtoren (motief suikerstok), maken het een geweldige plek om 10 dagen lang met een groep te spelen en jezelf te amuseren. Dat we hier goed in zijn, toont een jaarlijkse terugkeer van boven de 70% van de deelnemers en een regelmatige doorstroom van 15-plussers naar ons animatorenteam.

Up next: de 2,5 durende vorming

Advertisements

About Toon Maillard

Social enthousiast inspired by creativity, learning , LEGO, co-creation, storytelling, design, innovation & talent

Posted on 11/05/2014, in Ja!Wadden, Spelen, Uncategorized, Volunteering and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: